header
logo

Böckerna om kullasläkten

Hitills har 7 böcker kommit som behandlar ättlingarna till Nils Trulssons 9 första barn.

Kullasläkten del 1 Kullasläkten del 2 del3
Kullasläkten del 4 del5 Del 6
Del 6

 

Vad är kullasläkten?

Kullasläkten är en av Skånes största utredda släkter och dess anfader var en man som hette Nils Trulsson född omkring 1658 i Svinebeck (Svanebäck), Viken, Väsby församling. Redan som 10-åring flyttade han tillsammans med sin familj till Kulla 1 på Kullaberg. Han blev senare åbo där och fyruppsyningsman vid Kullens fyr från 1685 till 1722. Nils Trulsson hade 13 barn i två äktenskap och de flesta barnen bildade egna familjer som sedan gett upphov till denna stora släkt.

Varför?

Denna serie böcker har tillkommit efter önskemål från föreningens medlemmar och ättlingar till Nils Trulsson. Många uppgifter har länge funnits tillgängliga i pärmar och kortlådor som gjorts av olika släktforskare.  Vi har nu försökt sammanställa dessa uppgifter för att ge ut dem i en serie böcker. Vi vet inte idag hur många det blir, kanske 8 eller 9 band.

Varifrån kommer uppgifterna?

Grundmaterialet kommer från Karl-Johan Roslund och hans far Johans livslånga forskning. Det finns också uppgifter från några andra erfarna släktforskare som alla gjorde många släktutredningar och avskrifter från diverse dokument. Vi är en grupp i föreningen som kontrollerar och kompletterar uppgifter, då huvudsakligen från kyrkoarkivalier men också genom intervjuer. Flera av våra medlemmar har också bidragit med uppgifter och bilder om sina grenar i släktträdet.


Vem och vad finns med?

Samtliga för oss kända ättlingar till Nils Trulsson och ingifta personer till dessa samt deras föräldrar kommer att redovisas i böckerna. Många av de som är födda omkring 1990 eller senare finns inte med i boken, dels för att de är svårare att hitta och även för att böckerna inte skall bli för stora och otympliga. För de personer som avlidit före 10-års ålder har inte dödsort angivits om den är samma som födelseorten. Vi har i dag (oktober 2017) 54 000 ättlingar registrerade, plus ingifta och deras föräldrar.

Hur hittar man?

Längst bak i boken finns personregister med namn och levnadsår som hänvisar till sidor där personen finns med. Inne i tabellerna finns hänvisningar till andra tabeller och sidor där släkten fortsätter.

Hur fortsätter vi?

Kullasläkten del 6

Efter hand som grenarna blir klara trycks en ny bok och arbetet fortsätter med nästa gren. Vi är givetvis intresserade av att ta emot både rättelser och kompletteringar, både till de redan utgivna men givetvis också till kommande utgåvor! Skicka detta till Gunnar Persson gunnar-p@tele2.se eller via någon annan i föreningen.

Tack!

Vi som arbetat i med Kullasläkten sedan 2002 är:

Claes Andersson, Per-Olof Cederberg, Nils Juelsson, Torsten Loodberg, Gunnar Persson, Hans-Otto Pyk, Dorrit Persson, Birgitta Svantesson, Anette Olsson, Britta Nilsson, Gunnel Hallqvist, Gunilla Behrens, Doris Fröjd-Bogren, Teresa Tivemark och Eva Johnsson, vissa har fallit ifrån och några har kommit till under årens lopp. Vi vill tacka alla som bidrar med uppgifter och bilder till Kullasläkten. Vi tackar också Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen som gett oss ekonomisk möjlighet att ge ut dessa böcker.

Höganäs november 2018
Kullabygdens Släktforskare
Gunnar Persson


Verksamhetsområde

Evenemang

24/4 2019
Kl 14.00-17:00

Forskarträff
Birgitta & Doris
> Läs mer...


5/7 2019
Kl 11.00-15:00

Sommarsläktforskning
Öppet för Dig som vill passa på att forska. Mer info kommer längre fram.
> Läs mer...


6/7 2019
Kl 11.00-15:00

Sommarsläktforskning
Öppet för Dig som vill passa på att forska. Mer info kommer längre fram.
> Läs mer...


Lista alla evenemang...