header
logo

Danmarks äldsta tvillingar 85–åringar från Höganäs

I en av Ernst Hilmers böcker fann jag följande:
Helsingborgs Dagblad, Torsdagen den 26 november 1942

 

Döttrar till en romantisk fransk grevinna och en skånsk gruvarbetare

Danmarks äldsta tvillingpar, de båda svenskfödda damerna Charlotte och Louise, har fyllt 85 år, hyllats av hela den danska pressen och båda demonstrerat en rent förbluffande ungdomlighet:
Charlotte har till full evidens dokumenterat sin vitalitet genom att för fem år sedan ingå äktenskap med en några år yngre man i Fakse på Sydsjälland och Louise genom att i sitt hem i Köpenhamn dansa vals – hennes älsklingshobby de senaste 75 åren! AB:s korrespondent har gjort ett synnerligen angenämt besök hos den ena av damerna, fru Louise Leonhard född Holm, som bekräftar att det är Sverige som har äran av att ha fostrat de livskraftiga systrarna. De är nämligen födda i Höganäs – men Skåne får i sin tur dela äran med Frankrike. Systrarna Holms mor var nämligen fransyska och denna omständighet avslöjar en högst romantisk historia.

En fransk grevinna, Christine von Wendler, född på ett stort gods i närheten av tyska gränsen, kom till Sverige sedan den grevliga familjen av orsaker, som man nog får söka reda på i familjearkiven, fördrivits från sitt gods. 18 år gammal dök hon plötsligen upp i Höganäs i det avlägsna Skåne.

Hur och varför hon kom hit vet inte hennes dotter men man kan ju möjligen gissa sig till att hennes ankomst hade med markis Bernadotte att göra – historien blir knappast mindre romantisk för det. Vilka den unga grevinnans planer än var så omintetgjordes de av en ung gruvarbetare Holm. Det blev kärlek vid första ögonkastet, bröllop och familj.

Den fina fru Holm visade sig vara en mycket duktig husmor och en utmärkt mor för sina fem barn. Fastän hon så småningom blev en god skånska, förblev hon dock alltid olik traktens egna kvinnor, hon var gjord av annat virke och hon hade vissa ”fina” vanor som hon aldrig lade bort.

Dottern Louise Holm, som sedan blev fru Leonhard i Köpenhamn, berättar bl.a. att hennes mor inte som andra gummor tillät att hönsen sprang fritt omkring inne i rummen och när man tvättade sköljde hon inte kläderna i den grumliga dammen vid Tegelbruket utan gick alltid ned till sjön för att skölja dem i rinnande rent vatten.

I övrigt var den lilla fransyskan tydligen en mycket energisk kvinna; när maken gruvarbetaren genom ett olycksfall i gruvan skadade ryggen, tog hon arbete som lantbrevbärare och passade turen mellan Höganäs och Mölle, vinter som sommar, i ur och skur.

Då hon dog och maken anställde en hushållerska, gav sig tvillingarna i väg till Köpenhamn, där de tog plats som hembiträden.

Och eftersom de både var vackra och duktiga flickor – den skånske arbetaren och den franska adeln har tydligen givit en god rasblandning – blev de gifta båda två. Louise blev fru glasmästare Leonhard och har nu varit änka i 32 år. Sin 85–årsdag firade hon som stolt överhuvud i en familj på sju barn, 12 barnbarn och sju bambarnsbarn.

Louise Leonhard är en mästare i hemslöjd, säkert ett arv från Skåne, men glimten i hennes ögon verkar fransk och espriten är absolut gallisk. När hon fotograferas och vi beklagar att vi inte kan få den nygifta systern med på plåten, förklarar hon lugnt;
– Det är ingen konst. Tag mig en gång till och skriv under att det är Charlotte. Vi är nämligen lika som två bär. När hon är här kan mina egna barnbarnsbarn inte skilja på oss.

Jag är nöjd och glad och tycker att jag får det bättre för varje år som går, försäkrar hon. Det är bara en sak som retar mig och det är att jag inte mer kan få fara på min årliga sommarsemester till Höganäs och hälsa på familjen.

Jag har två brorsöner där; Calle och Ernst Holm, som båda är musiker och deras barn. Jag vill inte precis påstå att jag har hemlängtan för jag har ju mitt hem här i Köpenhamn men man vill gärna hålla förbindelsen i gång så länge man känner sig ung och pigg.


I artikeln om dessa damer står det inte vem som var deras far, men med hjälp av Kullabygdens släktforskares arkiv kom jag fram till följande:
Far: Carl Petter Holm, född 1807–10–31 Väsby, död 1881–03–24
Mor: Christine Danielsdotter von Wendler, född 1811–09–16, död 1875–11–30.
Vigda 1831–11–28.

Hoppas att någon släkting har forskat lite på Christines tidiga öden, om någon av våra läsare har något, så kom gärna med det så tar vi in en fortsättning.

Avskriften gjord av Birgitta Svantesson

Tillbaka